Telepaatti, IRC:stä Jabberiin silta

Telepaatti on IRCistä Jabberiin siltaohjelma, siis samanlainen ohjelma kuin BitlBee. BitlBee ei vielä tue Jabberin MUC-protokollaa, joten ohjelmat eivät astu täysin toistensa varpaille. Telepaatti toimii IRC-palvelimena, joka todellisuudessa on Jabber-asiakasohjelma. Tällä tavalla IRC-ohjelmaa käyttävä voi kommunoikoida Jabberin MUCeissa sekä lähetellä yksityisviestejä samalla tavalla kuin olisi IRCissä.

Motivaatiota Telepaatin kirjoittamiseen tuli siitä huomiosta, että kaikki Jabber ohjelmat, Gajimia ja Tkabberia lukuunottamatta, ovat aika käyttökelvottomia MUCeissa keskustellessa. IRC-ohjelmat ovat taas suunniteltu juuri tällaisia usean keskustelijan huoneita varten, joten siltaohjelman kautta saa helposti hyväksitodetut IRC-ohjelmat valjastettua MUC-käyttöön. Varsinkin Irssi toimii tällä tavalla Telepaatin kanssa todella mainiosti.

Koska IRC on suppeampi, niin usean keskustelijan keskusteluissa kuin myös yksityiskeskusteluisssa, täytyy Telepaatissa vetää joitain mutkia suoriksi. Esimerkiksi Jabberissa olevat kontaktit ja niiden tekemiset on Telepaatissa ympätty yhteen nippuun palvelimen erikoiskanavalle. Erikoiskanava on nimetty #roster:ksi. Myös MUC-huoneet ovat IRCiä laajempia erilaisine omistus-ja moderointi -suhteineen, joten sieltä on täytynyt hieman karsia IRC-ohjelmalle esitettävän tiedon määrässä.

Categories: Telepaatti, Jabber
Date: 2007-02-09 23:29:38