Kirottu Glorantha

Glorantha on lemppari fantasiamaailmani. Se on ollut sitä jo pitkään. Eka tutustuminen maailmaan taisi olla joskus 90-luvun alussa ACE-pelien Genertela-laatikon kautta. Laatikon kaikki kolme kirjaa olivat älyttömän siistejä. Jopa Greg Staffordin tilitys ekan (tai vikan, ei voi muistaa) kirjan lopussa omista henkilökohtaisista vaikeuksista saada tekstiä ulos oli kiinnostava. Eli kirjat oli siis lähes täydellisiä. Oli tietysti todella hienoa huomata, että Maailma heräsi henkiin pitkän uinumisvaiheen jälkeen 2000-luvulla, ensin King of Dragon Passin ja myöhemmin roolipelien Hero Wars sekä HeroQuestin ansiosta.

Todellinen pettymys on kuitenkin se, että 70- ja 80-lukujen roolipeligurut, Stafford kavereineen, eivät osanneet muuntautua nykymaailmaan sitten millään. 2000-luvun alussa juuri parhaassa nosteessa ollut HeroQuest ja Glorantha ammuttiin alas idioottimaisella fani-politiikalla pari vuotta sitten. Politiikka lamautti kaiken materiaalin julkaisemisen. Fani-politiikan aiheuttamaa krapulaa podetaan vieläkin, eikä Glorantha-aiheisia fani-julkaisuja tunnu tulevan oikein mistään. Saksalaiset fanit yrittävät kyllä parhaansa mukaan elvyttää tilannetta Tradetalk-julkaisuillaan, mutta nihkeeltä näyttää. Tuntuu siltä, että Fanit eläisivät pelossa ja herran nuhteessa.

Stafford kavereineen haluaa pitää kynsin ja hampain kiinni omasta luomuksestaan. Oman luomuksen suojeleminen on tietysti ymmärrettävää, mutta keinot on kyllä hieman liian kovia. Periaatteessa fani-politiikka estää kaiken fani-materiaalin julkaisemisen ilman Issarieksen lupaa. Homma on aika syväl(lis)tä. Ei siis nettisivuja eikä omakustanne fanzineita, joissa kuvataan pikku kyliä x ja y Länsi-Sartarista. Tarkemmin mietittynä fani-politiikka kyllä menettelee. Isoimmat ongelmat Issaries kuitenkin aiheutti tyylillä, jolla se politiikkansa esitteli. Fani-politiikka lätkäistiin kymmeniä vuosia Gloranthaa tukeneitten fanien eteen todella vihamieliseltä vaikuttavalla "ehdot on tässä, noudattakaa tai raastuvassa tavataan" -tavalla. Sittemmin Issaries on yrittänyt paikkailla virhettään. Valitettavasti osa faneista kerkesi jo kaikota.

Viimeinen niitti Gloranthalle tuntuu olevan HeroQuestin julkaisuoikeuksien myynti Rick Meintsin Moon Designille. Hyvästä tahdosta ja Glorantha-fanittamisesta huolimatta Meints ei näytä pystyvän julkaisemaan mitään järkevää paperilla. Pari PDF-julkaisua on kyllä saatu ulos, mutta käytännössä kahden viime vuoden aikana on saatu ainoastaan kaksi HeroQuest-julkaisua kauppojen hyllylle. Moinen tahti tappaa tehokkaasti pelin ympärille pari vuotta sitten muodostuneen elävän fani-yhteisön. HeroQuestin tulevaisuus näyttää aika synkältä.

Onhan tietysti olemassa Mongoose Publishingin RuneQuest, johon tulee lisäosia kokoajan. Mongoosehan julkaisee toisen ajan Gloranthaa ja RuneQuest-peliä Issariekselta ostetulla lisenssillä. Mongoosen kirjoissa ei ole kuitenkin jostain syystä "oikean" Gloranthan fiilistä, vaan toisen ajan Glorantha tuntuu jotenkin geneeriseltä fantasiamaailmalta. Ehkä moisesta ensivaikutelmasta pääsisi eroon jos jaksaisi tutustua Mongoosen julkaisuihin syvällisemmin. Myönnettäköön, että ainakin Glorantha the second age rumasta kansikuvastaan huolimatta on hyvä ja mielenkiintoinen kirja.

"Oikean" Gloranthan julkaisijalla Moon Desigillä voi olla vielä kaikesta huolimatta voittokortit käsissään. Uusi virtaviivaistettu versio HeroQuest-pelistä pitäisi tulla ulos tämän vuoden aikana. Homma ei näytä kuitenkaan kovin hyvältä, sillä nimi- ja kehittäjäsekoilu on syönyt projektin uskottavuutta jo parin vuoden ajan. Pelin piti ensin ilmestyä QuestWorld nimen alla. QuestWorldille luotiin kova hype ja sitä kehitettiin parin alan konkarin avuin ainakin vuosi. Yhtäkki kuitenkin ilmoitettiin, että projektin nimi vaihdettiin HeroQuestiksi ja kehittäjät vaihdettiin. Vaikkei julkisuudessa erityisesti tietoja projektin "kasvojen kohotuksesta" jaeltu, niin ei ole kovin vaikea arvata, että tehty työ lensi silppuriin ja nykyisen version tekijä Robin Laws aloitti hommat taas tyhjältä pöydältä. No, kaipa tämä vuosi näyttää tuleeko HeroQuestista enää mitään. Mukavaa tietysti olisi, jos kasvojen kohotusoperaatio onnistuisi, mutta kaiken sekoilun jälkeen hieman kyllä epäilyttää.

Categories: Glorantha, Roolipelit, Pelit
Date: 2008-02-03 23:29:38