Android 4.2-päivitys

Nexus 7 päivittyi toissa päivänä uusimpaan Android-versioon 4.2. Päivitys toi mukanaan kaksi erittäin kivaa ominaisuutta, sekä liudan pieniä parannuksia.

Käyttäjätilien tuki on varmasti odotetuin uusista ominaisuuksista. Sen toteutus on onnistunut. Androidin tapa pyörittää ohjelmia taustalla on herättänyt paljon keskustelua. Aikaisemmin "multi-tasking"-ominaisuutta on pidetty keskeneräisenä. Oletuksena Androidissa pyörii vain yksi ohjelma. Muut käynnistetyt ohjelmat ovat nukkumassa taustalla. Käyttäjätilien tapauksessa tämä toimii todella hyvin. Kun uusi käyttäjä kirjautuu sisään, jää vanhan käyttäjän ohjelmat taustalle. Kun käyttäjä vaihtuu takaisin, ovat ohjelmat täsmälleen samassa tilassa mihin ne jäivät edellisen käyttäjän kirjautuessa. Näin käyttäjien vaihto on todella näppärää.

Toinen 4.2-version iso ominaisuus on liutusnäppäimistö. Näppäimistöä voi sormella vedellä eri suuntiin ja Android arvaa mitä sanaa käyttäjä yrittää kirjoittaa. Sama idea on Nokiankin puhelimista tutulla Swype-näppäimistöllä. Harmittavasti uusi kirjoitustapa toimii paremmin pienemmillä näytöillä. Nexus 7:ssa näyttö on sen verran suuri, että sormen liuttaminen näppäimistön päästä päähän alkaa nopeasti tympimään.

Muut uudistukset ovat pieniä viilauksia siellä sun täällä. Jotain keskeneräisyyksiä on edelleen jäljellä, mutta mikään ei ole mennyt erityisesti huonompaan suuntaa. Kokonaisuudessaaan Android 4.2-päivitys on ihan onnistunut.

Categories: Android, Nexus7
Date: 2012-11-17 22:51:52

Elder Sign: Omens

Fantasy Flight Games on kunnostautunut videopelirintamalla ja tehnyt mukaelman omasta Elder Sign -lautapelistään Android-ja Iphone-alustoille. Pelin kotisivun mukaan videopeliversio on virtaviivaistettu versio lautapelistä. En ole valitettavasti päässyt alkuperäisversiota testaamaan, mutta videopeli on erinomainen.

Peruspeli sijoittuu Arkhamin museoon, jossa selvitetään puzzlepelimäisiä tehtäviä. Kuvasto on tuttua Fantasy Flightin aikaisemmista Cthulhu-aiheisista peleistä (Cthulhu-korttipeli, Arkham Horror, Mansions of Madness jne.). Kuvia on hieman lisäkäsitelty elävimmiksi. Esimerkiksi pieniä animaatioita on lisätty. Pääosin pelin grafiikka on kuitenkin pelkkiä kuvia. Ulkoasu on kuitenkin todella hieno.

Elder Sign: Omens Nexus 7:lla

Pelimekaniikka on lautapelimäinen. Elder Sign: Omens:iin pääse heti sisään, jos on pelannut Fantasy Flightin lautapelejä. Satunnaisesta Angry Birds -pelaajasta peli voi tuntua aluksi vaikealta, mutta perusmekaniikan oppii muutamassa minuutissa. Jokainen pelikerta on osittain satunnainen, joten pelattava ei lopu heti kesken. Fantasy Flight Games on julkaissut peliin (tuttuun tyyliinsä) jo kaksi lisäosaa. Peruspelin tavoin myös lisäosat ovat erittäin hyviä.

Koska Elder Sign: Omens on lähes täydellinen peli, täytyy toivoa, että Fantasy Flight Games laajentaa tarjontaansa digitaalisten pelien saralla.

Date: 2012-10-21 18:56:17

Nexus 7 ensifiiliksiä

Googlen Nexus 7 tabletti tuli eilen postitse. Pari päivää sitä räplänneenä tässä pikaiset ensifiilikset.

Nexus 7 on pieni. Se näyttää pienemmältä kuin videoissa. Pieni koko ei ole miinus, päin vastoin. Ulkomuodolta tabletti on kuin iso Iphone, jonka takapinta tuntuu joltain kumin ja nahan sekoitukselta. Ihan kiva kädessä, mutta turhan painava. Muuten Nexus 7 on halvan oloinen. Varmasti menee aivan palasiksi, jos putoaa pöydältä. Tuntuu, että vehjettä pitää muutenkin käsitellä varoen, ettei se hajoa käsiin.

Nexus 7 ja
Nokia N9

Itselläni ei ollut Androidista tai tableteista tätä ennen kovin paljon kokemuksia, mitä nyt jotain kavereiden laitteita tuli satunnaisesti räplättyä. Yleisesti Nexus 7 vaikuttaa ihan peruspätevältä vehkeeltä. Kaikki toimii. Käyttöliittymä on sulava, muttei käytettävyys ole lähelläkään N9:n tasoa. Androidissa on omat kummallisuutensa, mutta kyllähän niiden kanssa pärjää. Akku näyttää kestävän ihan hyvin. Google Chrome -nettiselain kaipaa lisää hiomista sormikäyttöön, nyt se tuntuu käytännössä samalta kuin pöytäkoneella. Isona plussana ovat Google omat ohjelmat, (sähköposti, verkkosyötteet ja kalenteri) jotka ovat erittäin kivoja käyttää.

Harmittavasti Android-tabletit eivät tue ad-hoc wlan -verkkoja. En siis päässyt heittämällä verkkoon N9:n kautta. Kotona kyllä käyttää mielummin läppäriä, joten matkakäytössä Nexus 7:n verkko pitäisi saada toimimaan. Onneksi talk.maemo.orgista löytyy jo vinkki kuinka N9:n verkkoa voi käyttää vähävirtaisen BlueTooth yhteyden läpi.

Nexus 7 on "ihan kiva" tabletti, jonka avulla pääsee tutustumaan Android-maailman, mutta vähän epäilyttää löytyykö sille kuitenkaan käyttöä.

Categories: Android, Nexus7, N9
Date: 2012-08-24 21:04:26