Mongoose RuneQuest II

Omalla roolipelirintamalla RuneQuest jäi ysärin lopussa taka-alalle. Kult, Hero Wars (sekä HeroQuest) veivät voiton ja niiden parissa olikin tosi hauskaa. Viikko sitten tuli äkillinen mielihalu fiilistellä vanhaa RuneQuestia ja kävin hakemassa heräteostoksena Fantasiapeleistä Mongoose RuneQuest II:sen. Se yllätti tosi positiivisesti.

Mongoose Publishing on roolipelikustantamo, joka on haalinut itselleen paljon legendaarisia roolipelejä (Traveller, Paranoia) sekä muita nimilisessejä (Babylon 5, Conan). Sillä oli myös RuneQuestin lisenssi Issariesikselta joitain vuosia (juuri pari kuukautta sitten Issaries harmittavasti pisti sopimuksen poikki). Vuodesta 2007 alkaen Mongoose julkaisi ison läjän RuneQuest ja Glorantha kamaa, mutta oma mielenkiinto ei riittänyt niiden läpikahlaamiseen. Pelitalo oli ehtinytkin jo julkaista toisen version omasta RuneQuestistaan, siitä nimi Mongoose RuneQuest II. RuneQuestin fiilistelyn yhteydessä huomasin, että vanhat sääntökirjat olivat kirjaimellisesti paperisilppua, joten päätin käydä hakemassa uusimman version pelistä.

Alkupettymys oli suuri, koska kirjan kovat "nahkakannet" eivät oikein sytyttäneet. Sisältö kuitenkin vakuutti heti hahmon teosta alkaen. Sääntökirja ei sisällä mitään turhaa lätinää roolipelaamisesta, vaan keskittyy RuneQuestin sääntöjen kuvaamiseen. Esitystyyli on selkeä. Säännöt on perusperiaatteiltaan samat kuin suomenkielisessä versiossa. Eli on ominaisuudet ja sitten on läjä kykyjä. Kyvyt ovat hieman erilailla nimetyt ja niitä on vähemmän. Taikuus on myös hieman erilaista, on yleistaikuutta yhdellä kyvyllä sekä erikoistaikuuksia. Samat loitsut löytyvät kuin aikaisemminkin. Suurin muutos on taistelusysteemi.

Mongoose RuneQuesti II:sen taistelusysteemi on siisti. Taistelukyvyt on jaettu tyyleittäin (esim. miekka-ja kilpitaistalu). Sama kyky käsittää hyökkäyksen sekä puolustuksen. Jokaisella aseella on pari erikoisominaisuutta, jotka ammentavat vanhan RuneQuestin kriittisistä osumista (esim. lävistys), mutta niitä on paljon enemmän. Taistelut on edelleen jaettu kierroksiin, mutta tällä kertaa jokaisella hahmolla on läjä taistelutoimintoja, joita käytetään vuoronperään pitkin taistuluvuoron etenemistä. Myös aseen koolla ja pituudella on väliä. Kokonaisuus on yllävän hauska ja tuo tuoreen tuulahdukseen yli 30 vuotta vanhaan peliin.

Mongoosen RuneQuest II on hyvä peli. Hieman harmittaa, että hankin sen näin myöhään juuri pelin lakkauttamisen jälkeen. Lisenssin raukeamisen jälkimainingeissa Mongoose on kylläkin luvannut jatkavansa peliä Legend nimen alla, mutta saas nähdä mitä tapahtuu. Täytyy ainakin haalia varastoon uuden RuneQuestin Gloranthamateriaali vielä kun sitä kaupoista saa.

Categories: Pelit, Roolipelit, Glorantha
Date: 2011-06-19 14:10:42