Jabber: Ollako vai eikö olla

Jabber-aktiivi Peter Saint-Andre kävi Floss Weekly podcastin vieraana. Lähetys oli ihan mielenkiintoista kuunneltavaa. Valitettavasti se ei antanut kovinkaan mairittelevaa kuvaa Jabber-projektista. Pikemminkin haastattelun pohjalta sai juuri sen kuvan, mitä olin jo pelännytkin. Jabber sekä XMPP ovat kummatkin vähän väliinputoajan roolissa tällä hetkellä. Lupaukset ovat suuret, mutta tuntuu, ettei vahvuuksia osata käyttää ollenkan hyväksi. Koko ohjelman ajan Saint-Andre välttelee kysymystä siitä, mihin Jabber ja XMPP olisi sopiva. Kaikenlaisia tulevaisuudenkuvia kyllä heitelläään ilmaan, muttei mitään konkreettista uskalleta sanoa. Saint-Andre ei suostu myöntämään, että Jabber olisi pikaviestiprotokolla, pikemminkin hän painottaa kokoajan, että kyseessä on laajennettava XML-yhdyskäytävä. Sinänsä mielipide on ymmärrettävä, muttei se kyllä tee hyvää Jabberille.

Tuntuu, että Jabber ja XMPP kärsii pahoin sekavuudesta ja siitä, ettei se oikein osaa keskittyä mihinkään. Se tekee siis kaikenlaista, tekemättä mitään oikein loppuun asti. Esimerkiksi pikaviestipuoli on hyvin hanskassa, mutta asiakasohjelmien tekijöitä pallotetaan kokoajan uudistuvalla spesifikaatiolistalla. Tästä kertoo jo se, ettei yksikään Jabber-asiakasohjelma toteuta XMPP:n pikaviestimääritelmää kokonaan. Ja tuskin toteuttaa tulevaisuudessakaan, sillä määritelmä vaan kasvaa kiihtyvää vauhtia.

Haastattelun jälkeen saa sellaisen kuvan, että XMPP pitäisi pilkkoa rankalla kädellä selviin osa-alueihin. Pitäisi ainakin olla pikaviestipuoli, läsnäolopuoli ja julkaise-ja-tilaa-puoli. Omille osa-aluille projektijohtajat, ja mielellään joku muu kuin Peter Saint-Andre. Kun katsoo Jabberin ja XMPP historiaa näkyy selvästi, että Peter Saint-Andre voisi pitää ainakin pari välivuotta Jabberista. Tämä varmasti tuulettaisi projektin jo vähän ummehtunutta nykytilaa.

Categories: Jabber, Avoin
Date: 2008-12-11 21:29:55