Identi.ca ja laconi.ca

Mikroblogit on kuuminta hottia tällä hetkellä. Suomalainen Jaiku myytiin Googlelle ja Twitterillä menee kovaa. Tähän saumaan yrittää ujuttautua avoimen lähdekoodin -projekti laconi.ca, jonka lippulaiva on mikrobloggaussivusto identi.ca. Laconi.ca on siis php:llä kirjoitettu miroblogimoottori ja Identi.ca on sivusto, joka pyörii kyseisen moottorin päällä.

Mikrobloggaus on lyhyiden (esim. Twitterissä 140 merkkiä pitkien) tekstipätkien julkituomista.

Identi.ca on lähinnä avoin toteutus Twitter-palvelusta, mutta bugi-raportteja ja toimintotoivomuksia seuraamalla huomaa, että se yrittää tulevaisuudessa laajentaa itseään Twitteriä kattavammaksi mikrobloggauksen edellä kävijäksi. Mikrobloggaus ideana tuntuu ainakin äkkiseltä aika tyhmältä, mutta toisaalta Twitterin ja Jaikun suosio näyttää, että alustassa on jotain ihmisiä kiinnostavaa. Varsinkin palvelujen yhteisöpuolet vaikuttavat erittäin toimivilta.

Mielenkiintoiseksi Identi.can ja laconi.can tekee niihin sisään rakennettu Jabber-ominaisuus. Jabberia tuetaan kaikilla mahdollisilla tavoilla, viestejen lähettämisestä kavereiden viestejen seuraamiseen. Laconi.can yhtenä kantavana ideana on mikrobloggauspalvelimien yhteentoimivuus. Jokainen Laconi.ca-palvelimen käyttäjä voi kommunikoida minkä tahansa toisen Laconi.ca-palvelimen käyttäjän kanssa. Tätä varten on kirjoitettu OpenMicroblogging-standardi, jota tukevat palvelimet voivat keskustella keskenään. Tavallaan tässä siis keksitään IRC-verkkoa uudestaan. Toivottavast homma saa tuulta alleen ja onnistuu tekemään avoimesta mikrobloggauksesta houkuttelevan massoille, sillä mikään ei olisi hämärämpää, kun Internetissä rahaa tuottavat 140 merkin rajoitteessa elävät suljetut mikrobloggaussivustot (lue:tsätit).

Categories: Avoin, Jabber
Date: 2008-07-19 01:48:19