E.N.O.C -kauhutoimintaroolipeli

Suomalainen roolipeliyhteisö on saanut jonkun kumman piristysruiskeen, joten suomalaisia roolipelejä julkaistaan kiitettävän paljon tänä vuonna. Yksi näistä uusista peleistä on E.N.O.C -kauhutoimintaroolipeli.

http://23.fi/kuvat/enoc.jpg

ENOCia mainostetaan roolipelinä, joka on pelivalmis yhden lukeman perusteella. Kirjanen on pienehkö ja sisältää helpot säännöt sekä seikkailun, joten mainoslause ei ole pelkkää hattaraa. Itse en omaksunut kaikkea aivan yhdeltä istumalta, joten kirja tuli luettua pari kertaa läpi. Kuvitus ja kirjan yleisilme on tosi toimiva ja houkuttelee pelaamaan.

ENOCin miljöönä on nykyaika, jossa erilaiset kauhuleffoista tutut jutut ovat todellisuutta. En viitsi tässä ihan hirveen tarkkaan kerrata sisältöä, sillä se voi pilata pelinautinnon. Sanotaan vain, että puitteet ovat hyvät, mutta ehkä hieman liian kevyellä kädellä käsitellyt. Itse olisin mielummin nähnyt KULT-roolipelin tyylistä meininkiä.

Kirjasessa esitellyt säännöt ovat hyvät. Pääasiassa ne keskittyvät erilaisten taistelujuttujen mallintamiseen. Pienehkö ongelma on erilaiset erikoistilannesäännöt, joita ei voi milläään yhdeltä istumalta muistaa. Pari tosi hyvää oivaillusta säännöissä on, kuten kohtalopisteet, joiden avulla pelaaja voi esimerkiksi toimia hetken pelinjohtajana.

ENOCkia päästiin vihdoin loppukesästä pelaamaan. Tietysti pelattiin mukana tullut seikkailu. Valmisseikkailun valmishahmoista en tykännyt, joten väsäsin itse eurooppalaisemmat ja hieman maanläheisemmät hahmot. Muuten peli kulki suoraan kirjasta. Parin ensimmäisen tunnin jälkeen tuli pienenä yllätyksenä, kuinka lyhyt seikkailu olikaan. Seikkailun rakenne on toimiva. Periaatteessa siinä on esitelty tausta ja paikat, joissa hahmot voivat koheltaa, mutta muuten se soljuu kuin itsestään kohti loppua. Perinteistä valmisseikkailujen kiskomaista juonen eteenpäin viemistä ei tapahtunu, joka teki seikkailusta toimivan. Kuusistaan pelattuna (viisi pelaajaa ja pelinjohtaja) koko sessio kesti kello kolmesta ilta yhteentoista.

ENOC lunasti lupauksensa toimivana yhden kerran pelipakettina. Varsin viihteellinen suhtautuminen kauhugenreen söi vähän fiilista, mutta toisaalta täytyy myöntää, että tällaiseen kevyeen nopeasti omaksuttavaan peliin se sopii. Ja parasta tietysti oli, että ENOCkia pelatessa oli hauskaa.

Categories: Pelit, Roolipelit
Date: 2009-10-24 00:55:51