Vuoden 2013 parhaat

Vuonna 2013 viihteen kuluttaminen jäi harmittavasti vähälle. Vastaavasti teknologiajuttuja tuli seurattua sitäkin enemmän, joten 2013 parhaat keskittyvät lähinnä siihen puoleen.

Teknologiat

 • Bitcoin - Kuten vuoden 2010 parhaissa ennustin, lähti Bitcoin vihdoin nousuun oikein kunnolla.
 • Taskwarrior - Huolellisesti tehty ohjelma, joka on oikeasti hyvä sekä tarpeellinen. Pitkästä aikaa löytyi uusi komentoriviohjelma, jota käytän säännöllisesti. Seuraavaksi kaipaisin tietysti mobiilisovellusta, jolla voisi muokata Taskwarrior-tehtävälistaa.
 • SteamOS - Valven pelialusta, Debian-johdannainen. Heti, kun virallinen Valven pelikonsoli SteamOS:lla rantautuu koti-Suomeen, täytyy sellainen hankkia.
 • Jolla - Suomalaisilla on kovasti yritystä ja paljon mediahuomiota. Mielenkiintoinen Linux-puhelin ja käyttöjärjestelmä. Vuosi 2014 näyttää kuinka vakaalla pohjalla Jolla on.

Kummallista kyllä, mitään uutta nettisivua, jota olisin alkanut ahkerasti käyttämään, ei tullut vastaan. Sen sijaan itse tehtyä Google Readerin korvaajaa olen käyttänyt todella ahkerasti. Verkkovirrat elävät ja voivat hyvin!

Pelit

 • RuneQuest 6 - Vaikka peli tulikin jo viime vuonna, pääsin vasta 2013 kunnolla tutustumaan opukseen ja sääntöihin. Todella positiivinen yllätys, sekä aivan mahtavat taistelusäännöt. Taktista taisteluroolipelaamista parhaimmillaan.
 • Fiasco - Näppärä pieni nopaton roolipeli. Julkaistu jo vuosia sitten (2009), mutta päästiin testaamaan vasta tänä kesänä.

TV-sarjat

 • Silta - Superhyvä ruotsalais-tanskalainen rikossarja, jossa Hollywood-tyyliset megajuonet kohtaavat karun pohjoismaalaisen kuvaston.
 • Game of Thrones - Jo pari vuotta sitten alkanut sarja jaksaa edelleen kiinnostaa.

Myös vuosi 2014 tuo mukanaan kaikenlaista mielenkiintoista, kuten Cthulhu Warssin sekä ensimmäisen Steam Boxin, joten tuskin siitäkään kovin tylsä tulee.

Categories: Ajankuva
Date: 2013-12-31 21:44:36

Vuoden 2011 parhaat

Viime vuoden tapaan on näin vuoden alussa hyvä listata menneen vuoden parhaat levyt, leffat, pelit ja teknologiat. Vuosi 2011 oli vähän hissukampi musiikkijulkaisujen kanssa, mutta leffoja sekä muita tapahtumia oli sitten sitäkin enemmän.

Levyt

Mitään todella tajuntaa räjäyttävää vuonna 2011 ei tullut. Itseasissa tuli kuunneltua varsin paljon 2010 julkaistuja levyjä. Vuoden 2011 parhaat levyt:

 • Peaking Lights – 936: Leppoisia biisejä hyvillä koukuilla
 • Jay-Jay Johanson – Spellbound: Tunnelmamusiikkia
 • Asa Masa - Jou Jou. Erinomaiset Jätkäjätkät-julkaisut vievät vähän huomiota, mutta Jou Jou on silti kelpo levy.
 • Puscifer - Conditions of My Parole: Ei ihan yllä edellisen levyn tasolle, mutta silti hyvä.

Peaking Lights - 936

Leffat

Leffavuotena 2011 oli hyvä. Isoin pettymys oli Sucker Punch. Ohjaaja Zack Snyder oli aikaisemmin onnistunut erittäin hyvin. Nyt Snyder meni täysin metsään, taisi yrittää hieman liikaa. Onneksi muut onnistuivatkin sitten vähän paremmin.

Klovni

Pelit

Vuoden 2012 ehdoton kohokohta pelisaralla oli (ja on edelleen) Skyrim. Vanhalle roolipelaajalle peli on lähes täydellinen. Tunnelma on hyvä ja maastoista vuoria lukuunottamatta tulee koti-Suomi mieleen. Pohjalainen hahmoni takoo omat aseensa, käyttää kahdenkäden miekkaa ja keräilee sieniä.

Muita kohokohtia oli Capcomin viimein ulos puskema Ultimate Marvel vs. Capcom, RuneQuestin kuudennen laitoksen julkistaminen ja Mansions of Madness pelit Littoisissa sekä ja Tide of Iron sessiot Tampereella.

Tide of Ironia
Tampereella

Teknologiat

Vuoden pettymys ja samalla yllättäjä oli Nokia. Microsoft-kumppanuus masensi kovasti, mutta samaan aikaan N9 oli todella onnistunut älypuhelin. Kirjoittelinkin N9:stä jo pätkän aikaisemmin. Parin ensimmäisen kuukauden jälkeen tunnelmat ovat edelleen katossa ja pidänkin N9:stä paljon enemmän kuin ensi alkuun arvelin.

Kuten viime vuonna ennustelin oli Bitcoin vuoden alussa kovassa nousussa. Kurssi kävikin todella korkealla, mutta lopulta arvo romahti. Nyt ollaan taas uudessa nousussa. Uskon, että tämä p2p-valuutta jaksaa vielä yllättää vuoden 2012 mittaan useasti.

Categories: Ajankuva
Date: 2012-01-01 12:26:47

Vuoden 2010 parhaat

Vuoden lopussa on hauska lueskella joka puolelta erilaisia listoja kuluneen vuoden parhaista jutuista. Kaikki tuntuvat listaavan kaikenlaista hömppää, mitä vuoden aikana on sattunut ja tapahtunut. Mäkin haluun. Vuodessa ehtii ja vuosi 2010 olikin erittäin vaihdikas. Saas nähdä jatkaako 2011 samalla linjalla.

Levyt

Vuonna 2010 tuli ulos paljon keskinkertaista heviä ja naislaululla varustettua elektroa. Spotifyn ansiosta tuli kahlattua ihan hirveä määrä eri genrejen musiikkia läpi. Varsinkin nyt vuoden lopussa on kiva kuunnella erilaisia top-listoja ja löytää loputkin hittilevyt jotka on tullut vahingossa ohitettua. Tässä kuitenkin vuoden ehdottomasti viisi parasta levyä (ei järjestyksessä).

Kvelertakin levyn kansi

Leffat

Elokuvavuotena 2010 oli aika keskinkertainen. Kovasti odotettu Inception petti hieman, joten se ei valittettavasti mahtunut 2010 vuoden top viiteen.

Machete juliste

Teknologiat

Nettimaksaminen alkaa olla jo siinä vaiheessa, että jopa vaihtoehtoiset järjestelmät perinteisten pankki-ja luottokorttisiirtojen ohella nostavat päätään. Varsinkin Wikileaks-tukiskandaalit herättivät paljon keskustelua perinteisten luottokorttiyritysten luotettavuudesta. Veikkaan, että buumi jatkuu myös ensi vuonna.

Bitcoin

Categories: Ajankuva
Date: 2011-01-02 21:58:01

Vuosi N900:sen kanssa

Nyt on vuosi Nokian N900-puhelimen kanssa takana, vai pitäisikö sanoa taskutietokoneen. Internetistä löytyy hirveästi kitinää Nokian Linux-puhelimesta, joten tasapuolisuuden nimissä päätin hieman avautua omista kokemuksistani. Aluksi oli pieniä pelkoja kuinka näyttö ja akku kestäisivät joka päiväisessä käytössä. Nyt voin helpottuneena todeta, että erittäin hyvin. Näyttö on vielä lähes kuin uusi ja vaikka puhelinta joutuukin joka yö lataamaan, ei jatkuva latailu rasita läheskään yhtä paljon kuin arvelin. Sitä paitsi hyvinä aikoina akku on kestänyt jopa kolme päivää.

Loppuen lopuksi suurin pettymys on puhelimen oletusnettiselain. Se on kyllä ihan hyvä, mutta silti N900:sen heikoin lenkki. Onneksi Operan mobiiliselain on tarjolla ja sen kanssa nettiselailu sujuukin erittäin näppärästi. Muuten puhelin on hyvää tekoa ja vaikka onkin pari kertaa tippunut keskellä yötä katukivetykselle, on se silti säilynyt ehjänä.

Parasta on ollut tietysti Debian Linux-ominaisuudet ja helpot kehitysmahdollisuudet. Kaikenmoista onkin tullut koodailtua. Kielinä Python, Bash ja C. Ei mitään kovin isoa, vaan lähinnä pikkuohjelmia ja scriptin pätkiä omiin tarpeisiin. Esim. Sähköpostin ja tulevien tapahtumien näyttäjät, sekä sää widgetti, joka hakee ilmatieteenlaitoksen sivuilta viikon sään. Myös kuvat on kiva synkronoida pöytäkoneelle ssh:n avulla.

Joitain pieniä lastentauteja ensimmäisissä ohjelmistoversioissa oli, mutta Nokia on (kauheasta parjauksesta huolimatta) päivittänyt puhelinta ihan kiitettävään tahtiin. Tällä hetkellä tuorein ohjelmistopäivitys (PR 1.3) toimii jo erittäin hyvin, eikä ainakaan itselläni ole mitään valitettavaa puhelimen tai ohjelmien käytöstä.

Maemo.org:n yhteisö on saanut paljon hyviä ohjelmia aikaan ja viimeisen vuoden aikana seuraavat ohjelmat on olleet ahkerassa käytössä:

 • Maep - Simple tile map
 • Tickstill - Countdown timer which can also count up
 • Khweeteur - Small twitter client
 • Conboy - Note taking application
 • BatterGraph - Displays battery statistics into a graph
 • MyPaint - Pressure sensitive paint program

Puhelimen kameraa on tullut ahkerasti käytettyä ja viime vuosi onkin hyvin dokumentoitu N900:sen ansiosta. Yökuvaukseen kamera ei kyllä sovellu, mutta päivänvalossa kuvat ovat hyviä.

Suomen valoisa talvi.

Krakovan hämärä keväinen ilta.

Queens day Amsterdamissa.

Syksyinen aamu Helsingissä.

Kokonaisuudessaan vuosi N900:sen kanssa on sujunut erittäin hyvin ja taskutietokone on täyttynyt kivasti tehtävänsä. N900 seuraaja tulee lähes varmasti hommattua, jos Nokia vaan saa sen joskus markkinoille.

Categories: Avoin, Ajankuva, N900
Date: 2010-11-28 13:27:36

Kaksi näyttöä

wiki.

Categories: Ajankuva
Date: 2008-07-17 01:14:22