Unity of Command

Steam-pelikauppa tuli vihdoin Linuxille. Tietenkin sieltä täytyi heti jotain ostaa. Oma Linux-rauta on sen verran vanhaa, ettei aivan uusimmat 3D-räiskinnät oikein toimi. Strategiapeli Unity of Command oli julkaisualennuksessa, vaati vähän koneelta ja vaikutti hyvältä.

Unity of Command Ubuntulla

Tyyliltään Unity of Command on hyvin lähellä perus sotalautapelejä, kuten Tide of Ironia. Vaikeusaste on kohdallaan, sillä skenaarioita joutuu pelaamaan useamman kerran, että pääsee läpi. Tide of Ironiin verrattuna mukana joukkojen huoltoketju, jota täytyy ylläpitää. Jos huoltoketju katkeaa ja yksikkö jää vihollislinjojen taakse, ei se jaksa sotia pitkään. Parin pelin jälkeen täytyy todeta, että Unity of Command on täyden viiden tähden strategiapeli.

Categories: Pelit, Lautapelit, Ubuntu
Date: 2013-02-23 17:40:24

Nokia 808

Vaihtelu virkistää. Nokian hylkäämä Symbian-kännykkäalusta vetelee viimeisiään. Erityisesti hirviökamerapuhelin 808 jää viimeistään unohduksiin, kunhan Nokia julkaiseen ensimmäisen oikean Windows 8 Pureview-puhelimen. Huhujen mukaan tämä tapahtuu aivan kohta. Tilanne näkyy kivasti kauppojen halussa päästä eroon 808-varastoistaan. Hinnanalennukset ovat siis alkaneet.

Kuvien ottaminen on kivaa, joten 808 tuli postissa kotiin. Onko se nyt sitten hyvä. Päivitin puhelimen heti aluksi Symbianin uusimpaan versioon ja siirsin N9:stä tekstarit ja yhteystiedot. Kaikki perusjutut toimii hyvin.

N900, 808 ja N9

Yleisilme uusimmassa Symbianissa on vieläkin aika karu. Aivan näkyvimmät paikat, kuten kotinäytöt ovat kyllä ajan hengen mukaisia, mutta muuten ohjelmien valikot ja käyttölogiikka on todella vanhahtavaa. Loppuen lopuksi tämä ei kuitenkaan ole kauhean iso ongelma, sillä ohjelmat ovat helppokäyttöisiä ja toimivat nopeasti. Pari varsin rasittavaa puutetta Symbianista kuitenkin löytyy. Isoin ongelma 808:ssa on nettiselain. Se ei ole kovin sulava. Onneksi Operan tuttu mobiiliselain toimii hyvin. Toinen pettymys on CalDAV-tuen puute. Googlen kalentaria ei siis saa synkronoitua puhelimeen (tai saa exchange-protokollalla, mutta Google on kertonut lopettavansa sen tukemisen 2013 kesällä).

Ohjelmatarjonta on omaan käyttöön ihan kelvollista. Pari hyvää N9:stä tuttua ohjelmaa sekä toimiva XMPP/gtalk:ia tukeva pikaviestiohjelma löytyy. Myös kosketusversio Puttystä on todella hyvä. Nämä riittävät. Ovi-kaupan haku on jostain syystä todella huono, joten ohjelmia joutuu googlettamaan.

808:n vahvin puoli on tietenkin kuvausominaisuudet. Nexus 7:n hankinnan jälkeen älypuhelimen käyttö on rajoittunut lähinnä epä-älyllisiin puhelinjuttuihin ja satunnaisten kuvien räpsimiseen. Tällaisessa käytössä 808 todella loistaa. Varsinkin hämärässä ja sisällä saa paljon parempia kuvia kuin N9:llä tai N900:lla.

Muihin alustoihin verrattuna (Maemo, Meego ja Android) 808:n Symbian on ruma, mutta erittäin toimiva. Siinä ei ole mitään erityisen ihmeellistä, muttei mitään ylitsepääsemättömän huonoakaan. Pienellä hiomisella ja uudella graafisella ilmeellä Symbianilla olisi voinut vielä jatkaa, mutta sen kuolettamisen ymmärtää myös helposti. Erityismaininta täytyy antaa virtuaalinäppikselle, jonka sanojen ehdotustoiminto on todella hyvä.

Viikon käytön jälkeen fiilikset ovat pääosin positiiviset. Ulkoiselta olemukseltaan puhelin on tyylikäs, sillä otetut kuvat ovat tosi hienoja, puhelinjutut sujuvat vaivatta ja akkukin kestää riittävästi.

Plussat:

 • Muotoilussa N900-fiilis. Varsinkin napit
 • Nopea ja yksinkertainen käyttää
 • Karttasofta. Tuntuu vikkelämmältä kuin N9:n vastaava
 • FM-radio ja FM-lähetin (N900-fiilisx2)
 • Äänet (puhelut sekä musiikki)
 • Kuvausjutut
 • Vaihdettava akku ja muistikortti
 • HDMI-ulostulo

Miinukset:

 • Epäseksikkäät ohjelmat
 • Nettiselain
 • CalDAV-kalenteria ei tueta
 • Painava
 • Spotifyssä ei ole last.fm-tukea!

Älypuhelinranking: N900 > N9 > 808

Categories: 808, N9, N900
Date: 2013-02-20 20:39:59

Akkuvinkku Nokia N9:lle

Akun kesto on yleensä älypuhelimen huonoin ominaisuus. Nokia N9:ssä akku kestää päivän tai hyvällä tuurilla kaksi. Akun kestoa voi parantaa erilaisin konstein.

Näppärä tapa akun keston parantamiseen on Profilematic ja virransäästötila -yhdistelmä. Profilemeticilla tehdään sääntö, että puhelin menee virransäästötilaan, kun se on ollut joutilaana hetken, esimerkiksi 5 tai 10 minuuttia. Tällä tavalla puhelinta voi käyttää helposti parikin päivää ilman latausta. Huonona puolena on tietysti se, ettei puhelin tee joutilaana mitään (esim. hae sähköposteja tai ylläpidä pikaviestiyhteyksiä). Myös ponnahdusikkuna virransäästötilasta poistuttaessa häiritsee hieman. Pelkästään puhelimen virransäästötilaan laittamiseen verrattuna automaattinen Profilematic-sääntö takaa sen, että puhelinta käytettäessä kaikki älypuhelinomaisuudet toimivat.

Categories: N9
Date: 2013-02-03 13:39:53